среда, 24 декабря 2014 г.

Отчет о работе культорологического клуба "Українська цивілізація" в 2014 г.

Культурологічний клуб «Українська цивілізація» 
працював у 2014 році за таким планом:
«Мова – найцінніший скарб народу»
«На вічному шляху до Тараса»
«День незалежності України»
«Іван Котляревський – основоположник сучасної мови»
«Ти стара і вічно нова, рідна українська мова»
«Мова – найцінніший скарб народу»

23 лютого в читальному залі пройшло засідання культурологічного клубу “Українська цивілізація” «Мова – найцінніший скарб народу».
У вступній частині засідання до всіх присутніх зі словами вітання з Міжнародним Днем рідної мови звернувся керівник клубу Заремба М.
 Павлоградська поетеса Степаненко А. зачитала декілька своїх віршів, кожний з яких був по-справжньому сповнений яскравих позитивних емоцій, гумору й жартів. Вона також поділилася спогадами про свою родину й любов до рідної мови "виховану бабусиними казками". 
Бібліотекар Путрова Н. презентувала до Міжнародного дня рідної мови книжкову виставку «Мова – найцінніший скарб народу» і запропонувала клубівцям вивчати українську мову або вдосконалювати свої знання за допомогою підручників та самовчителів. 
 День рідної мови допомагає кожному замислитися над тим, що він є носієм того важливого, що ми успадкували від минулих поколінь.

«На вічному шляху до Тараса»
9 березня в читальному залі ЦМБ було проведено тематичний вечір, присвячений 200-річчю з дня народження Т. Г. Шевченка за участю культурологічного клубу «Українська цивілізація». Цього дня зібралися всі, хто шанує Шевченкове слово, хто керується його духовними заповідями, хто по праву вважає його пророчу творчість мудрістю нації. 
Керівник клубу Заремба М. розповів присутнім про тяжке кріпосницьке життя малого Тараса, про його поневіряння в наймах, любов до малювання та написання віршів. Чуйно, з великим натхненням читала вірші Кобзаря колишній викладач музичної школи № 2 Землянська-Тимочко З., пісні на слова Т. Г. Шевченка виконала павлоградська поетеса і композитор Арішака Ж. Помітне пожвавлення настрою своїм виступом привнесли учасники молодіжного естрадного театру «Елен», виконавши уривок з поеми Т. Г. Шевченка «Гамалія».
З піднесенням та особливим відчуттям художнього слова читала вірші Степаненко А. 
Пам’яті Великого Кобзаря присвятили свої виступи: Люлько Г., Степаненко В. та інші гості бібліотеки.
Працівники Центральної міської бібліотеки провели огляд літератури, представленої на виставці «Ім`я просте – Тарас, а велич і душа глибинна».
Емоційною кульмінацією зустрічі стало спільне виконання всіма присутніми улюбленої пісні на слова Т. Г. Шевченка «Реве та стогне Дніпр широкий».


Засідання культурологічного клубу присвячене 
Дню незалежності України
День Незалежності – найважливіше національне свято в більшості країн світу. Не є винятком і Україна. 24 серпня наша країна святкує річницю своєї незалежності, це є найголовнішим державним святом. 
21 серпня в читальному залі ЦМБ відбулося свято за участю культурологічного клубу «Українська цивілізація»
Керівник клубу Заремба М. зробив доповідь на тему «Україна єдина країна». 
Микола Анатолійович розповів присутнім про те, як на всіх етапах становлення український народ демонстрував високий національний дух і прагнення жити вільно і незалежно, у мирі та злагоді з іншими народами. Він підкреслив, що доля України – це доля всіх, хто живе під високим синім українським небом, працює на рідній землі. Вони рівні серед рівних, вільні громадяни України.
Серйозну доповідь Миколи Анаталійовича, змінила лірична пісня «Бій під Крутами» у виконанні члену клубу, колишньої викладачки музики Землянської- Тимочко З.
Поетеса і композитор Арішака Ж. виконала одну із своїх улюблених писень на слова павлоградського поета Миколи Прудкого. 
Гості свята, молодіжний естрадний театр «Елен», підняли настрій всім присутнім гуморесками Павла Глазового. Особливо яскраво виступили наймолодші вихованці театру.
Емоційно та виразно поетеса Степаненко А., читала вірші про рідну українську землю.
Бібліотекарі читального залу підготували предметно-книжкову виставку «З днем народження, країна».
Література, представлена на виставці, висвітлює державотворчу діяльність українського народу в ході його історичного розвитку, розкриває основні етапи становлення української державності. Чинне місце відведено літературі, яка характеризує різні аспекти проголошення і здобуття державної незалежності України. Присутні ознайомились з історичними, суспільно-політичними та культурними матеріалами про створення та становлення нашої держави.
Окремим розділом виставки стали предмети українського побуту та фольклору.
На завершення свята була зроблена загальна фотографія на пам'ять про зустріч.

«Іван Котляревський – основоположник сучасної мови»
21 вересня в читальному залі відбулося засідання культурологічного клубу “Українська цивілізація”. Засідання клубу розпочав керівник клубу Заремба М., він розповів про життя видатного письменника і його творчий шлях. Про те, що Котляревський був не тільки письменником, а й драматургом, поетом, фундатором нової української літератури та української літературної мови, культурний та громадський діяч, автор поеми «Енеїда».
 Степаненко В., Кошара В. читали уривки з віршів І. П. Котляревського. Уривок з поеми «Енеїда» виконала павлоградська поетеса Степаненко А.
Памўяті письменника присвятили свої виступи і інші гості бібліотеки. 

«Ти стара і вічно нова, рідна українська мова»
9 листопада 2014 року у читальному залі ЦМБ відбулося чергове засідання клубу до дня Української писемності і мови.
 «Мова – це велике національне надбання, коштовний скарб із могуття інтелекту і криці моралі, це пісня душі, покладена на слова. В ній досвід, мрії і сподівання мільйонів-людей, об'єднаних в єдине ціле – народ» – розпочав своє засідання керівник клубу Заремба Микола Анатолійович.
Микола Анатолійович хотів донести до членів клубу що, найбільший скарб народу – це його мова. 
Саме мова, яка віками, тисячоліттями складалася, шлі-фувалася на землі предків, передавалася з покоління в покоління, дедалі точніше і повніше відображаючи душу народу й водночас формуючи її. Досвід людства упродовж тисячоліть переконливо доводить, що мова об’єднує народи в нації й змінює державу.
Занепадає мова – зникає і нація. Коли ж мова стає авторитетною, перспективною, необхідною і вживається насамперед національною елітою – сильною івисокорозвиненою стає як нація так і держава.

Мова

Як парость виноградної лози, 
Плекайте мову. Пильно й ненастанно
Політь бур’ян. Чистіша від сльози
Вона хай буде. Вірно і слухняно
Нехай вона щоразу служить вам,
Хоч і живе своїм живим життям.

Прислухайтесь як океан співає –
Народ говорить. І любов, і гнів
У тому гомоні морськім. Немає
Мудріших, ніж народ, учителів;
У нього кожне слово – це перлина,
Це праця, це натхнення, це людина.

Не бійтесь заглядати у словник:
Це пишний яр, а не сумне провалля;
Збирайте, як розумний садівник,
Достиглий овоч у Грінченка й Даля,
Не майте гніву до моїх порад
І не лінуйтесь доглядать свій сад.
Максим Рильський.

Комментариев нет:

Отправить комментарий