вторник, 23 декабря 2014 г.

Отчет о работе клуба народных умельцев "Чарівниця" в 2014 г.

Мистецтво прикрашати тканину вишивкою дуже популярне в сучасному світі. Вишивка стала своєрідним брендом сучасного рукоділля, вона переживає новий розквіт, нею захоплюється все більша кількість людей, незалежно від віку, статусу і вибраної професії. Саме в цьому, можна переконатися завітавши до клубу народних умільців “Чарівниця”, який працює при мистецько-краєзнавчій залі Павлоградської центральної бібліотеки. 

· Обмін досвідом,
· оволодіння різними вишивальними прийомами і техніками,
· майстер-класи,
· неформальні, дружні бесіди людей, захоплених одним хобі 
– усе це, вже сьомий рік об’єднує рукодільниць клубу. 
На зустрічах клубу завжди:
· тепла,
· привітна,
· доброзичлива атмосфера.
У 2014 році відбулися:
· Персональна виставка вишитих робіт майстрині клубу Світлани Киби: “Вічна пісня барв і кольорів, неповторна музика натхнення”.
· Виставка-презентація вишитих робіт “Шевченка слово невмируще”.
· Майстер-клас до Великодня – вишивка бісером ікон та великодніх атрибутів.
· Участь майстринь клубу в VІІІ Міжрегіональному мистецькому фестивалі-ярмарці “Павлоград збирає друзів”.
· Жовтневе засідання, присвячене дню заснування клубу “Хвала рукам, що долю вишивають”.
Клуб “Чарівниця” постійно розвивається, учасниці планують нові цікаві проекти, обмінні сюрпризи та багато іншого і чекають на нових членів, які привнесуть щось цікаве у життя клубу. А зі свого боку майстрині гарантують душевне спілкування і допомогу у втіленні вишиваних мрій.

В гостях у майстрині Світлани Киби:
“Вічна пісня барв і кольорів, 
неповторна музика натхнення”
27 лютого чарівна жінка, талановита майстриня Світлана Киба Світлана Олександрівна запросила всіх бажаючих на відкриття своєї першої персональної виставки вишитих робіт: “Вічна пісня барв і кольорів, неповторна музика натхнення”. Результатом творчої і натхненної праці стали – 34 вишиті картини, 8 рушників, безліч серветок, вишиті сорочки. Гості свята мали щасливу нагоду споглядати на яскравий за фарбами, дивовижний за красою та неповторністю вишиваний світ майстрині. Вони були зачаровані вишитими зимовими та осінніми пейзажами, квітковим раєм, полотнами – “Мадонна Літта”, “Лопухіна”, “Балерина”, “Сумна полонянка”, картинами за мотивами художників В. Васнєцова, І. Шишкіна, О. Кота. Весільні рушники, вишиті сорочки, серветки привертали до себе увагу своєю неповторністю.
На святі панувала душевна атмосфера. Майстриню привітати зі святом завітали – співачка та композитор – Марина Урсуляк, павлоградська поетеса – Світлана Кузіна, учні ЗОШ № 17.
 Бібліотекар відділу – Галина Вовк, від усього серця, привітала Світлану Кибу з її маленьким святом і побажала їй творчої наснаги. А всім, хто переглянув її вишивану галерею побажала взяти до рук голку і відчути себе чарівником.

Виставка-презентація вишитих робіт
“Шевченка слово невмируще”
З нагоди 200-річчя від дня народження Т. Г. Шевченка 2 лютого 2014 р. мистецько-краєзнавчий відділ разом з клубом народних умільців “Чарівниця” організували виставку-презентацію вишитих робіт: “Шевченка слово невмируще”. Центром виставки стало вишите Мирославою Мартинюк полотно “Уклін тобі, Кобзаре наш”. Щедро, барвисто з великим художнім смаком вишила рукодільниця і картини – “Українка”, “Гопак”, “Садок вишневий коло хати” та рушники. Не можна було не помітити чудову серію картин, наданих на виставку – майстринею клубу – Надією Носач. Це портрет Кобзаря, чудові пейзажі рідного краю, картини з символами нашої Батьківщини. Майстерне володіння веселкою кольорів робить вишивки Надії водночас яскравими і ніжними, задумливими і життєрадісними. 
На відкриття виставки завітали жителі міста, учні ЗОШ № 17, а також учасниці клубу “Майстриня”, який засідає на юнацькому абонементі бібліотеки. То ж хвилини, проведені у спілкуванні з найдавнішим видом українського народного мистецтва – вишивкою були приємними для всіх.

“Гайда до нас на майстер-клас”
– вишивка бісером ікон та великодніх атрибутів
Величне свято Воскресіння Христового спонукає кожного із нас ще раз замислитися над вічними цінностями християнської моралі, дає нам добру нагоду наповнити свої серця любов’ю і добротою, зміцнює кожного з нас духовно. З настанням Пасхальних днів пробуджується не тільки земля, а й усі людські надії й сподівання на добру долю. Для українців Великдень – одне з найбільших християнських свят, воно асоціюється з паскою, кошиком, яйцями та різноманітною вишивкою, яка це все прикрашає. В рамках Великоднього марафону 6 квітня 2014 р. в мистецько-краєзнавчому відділі учасниці клубу “Чарівниця” організували майстер-клас з вишивки бісером великодніх атрибутів, ікон.
Майстрині клубу – Надія Носач, Людмила Гайфутдінова, Валентина Вареник прикрасили зал, створивши святкове різнобарв’я, з майстерно вишитих нитками та бісером ікон, картин, серветок, рушників та доріжок. Розшиті бісером барвисті узори на рушниках, серветках, іконах стали справжніми оберегами для їхніх власників. А потім всі бажаючі змогли отримати перші уроки вишивки бісером. Клубівці та бажаючі навчитися цього мистецтва уважно слухали та старанно виконували поради майстринь. Можливо, після цього уроку, у когось із присутніх проявиться справжній талант до вишивки бісером, адже заняття виявилось справді захоплюючим. 

VІІІ Міжрегіональний мистецький фестиваль-ярмарок
 “Павлоград збирає друзів”
Сьогодні, вічно зелене дерево народної творчості збагачується новими паростками, набуває нового змісту, нових рис і якостей. В рамках святкування дня міста, в Павлограді, 20 вересня з успіхом пройшов VІІІ Міжрегіональний мистецький фестиваль-ярмарок майстрів декоративно-прикладної творчості “Павлоград збирає друзів”. З багатьох регіонів України з’їхалися до міста народні умільці. Головна площа міста і сквер засяяли від краси робіт учасників фестивалю.
Майстрині клубу народних умільців “Чарівниця” – Мирослава Мартинюк, Валентина Вареник, Ганна Добрянська, Галина Чумак, Надія Носач, Оксана Киричок, Людмила Гайфутдінова, Олена Ватуля, Марина Пушкарук презентували павлоградцям і гостям міста вишиті картини, рушники, ікони, серветки, доріжки, вироби із бісеру. Відвідувачі виставки уважно придивлялись до узорів вишивок, вони відчули гармонію кольорових сполучень, ритм ліній узору, їх глибоку змістовність, адже у вишивці, як і у народній пісні, відображаються заповітні мрії, прагнення до краси. Всі учасники свята були нагороджені дипломами учасників фестивалю-ярмарки.

Жовтневе засідання, присвячене дню заснування клубу 
“Хвала рукам, що долю вишивають”
Жовтень, осінь. Листя аж палає
І така у небі чарівна блакить!
У верхів’ї сосен музика лунає,
А додолу з клена золото летить.
Ось з таких гарних слів розпочалося чергове засідання клубу народних умільців “Чарівниця” 6 жовтня 2014 р. Саме у жовтні, клуб святкує свій день народження. Живе спілкування рукодільниць, обмін досвідом, оволодіння різними вишивальними прийомами і техніками, майстер-класи і неформальні, дружні бесіди людей, захоплених одним хобі – усе це, вже сьомий рік об’єднує рукодільниць клубу. На зустрічах клубу завжди тепла, привітна, доброзичлива атмосфера. Жінки показують свої роботи, демонструють, над чим зараз працюють, питають поради щодо підбору кольорів, тканин, ниток. “Приваблює у зустрічах нашого клубу те, – поділилася враженнями керівник клубу Мирослава Мартинюк, що вони проходять невимушено. Ми приносимо свої вишивані проекти, показуємо жінкам-учасницям, спілкуємось. Нерідко двогодинної зустрічі не вистачає, щоб обговорити і роздивитися всю ту рукотворну красу, яку приносять наші учасниці на засідання клубу!”.
Клуб “Чарівниця” постійно розвивається, учасниці планують нові цікаві проекти, обмінні сюрпризи та багато іншого і чекають на нових членів, які привнесуть щось цікаве у життя клубу. А зі свого боку майстрині гарантують душевне спілкування і допомогу у втіленні вишиваних мрій.

Мистецька акція (до Всеукраїнського дня бібліотек)
від Валентини Вареник – вишитий портрет Т. Г. Шевченко
У літературі кожного народу серед її великих творців є поети, імена яких оповиті невмирущою любов’ю і славою. Таким поетом українського народу є Тарас Шевченко, чия безсмертна спадщина – одна з найбільших вершин людського генія. Продовжуючи естафету вшанування пам’яті великого поета, 30 вересня в ЦМБ пройшла мистецька акція. Майстриня клубу Валентина Вареник подарувала бібліотеці власноруч вишитий портрет Т. Г. Шевченко.

Комментариев нет:

Отправить комментарий