понедельник, 6 октября 2014 г.

Интернет-дайджест "Цікаві факти про чай"


Від упорядника
Мабуть, немає такої людини, яка ніколи не пила чаю – цього смачного і корисного напою. Але ми п'ємо його нерідко як-небудь, і тому цінні якості, якими він володіє, які використовуються організмом, засвоюються погано, або не засвоюються зовсім. Адже цей напій зміцнює здоров'я, надає людині сили і навіть виліковує недуги. Так що давайте будемо чаювати з користю. Як же це робити, з чого почати? Який чай, від чого, як його пити? Як зберігати, заварювати? Саме про це піде мова у нашому виданні.
Зараз вже неможливо представити життя без чаю: це найбільш популярний напій в світі, з яким на рівних може змагатися хіба що вода. По всій планеті жителі різних країн не тільки люблять чай, але і називають його практично однаково або, в усякому разі, дуже схоже. Слово «чай» народилося в Китаї і, залежно від провінції, вимовлялося і вимовляється до цих пір як «та», «тей» або «тча». У Японії чай називають «тья». Англійці узяли за основу китайське і японське першоджерела. Вони сприйняли «тьа» або «теа» по-своєму, що і лягло в основу британської назви чаю «tеа». У Фінляндії говорять трохи повільніше, ніж в Англії: «тії», у Франції п'ють свій пікантний «ті», корейці вважають за краще говорити «та», в Туреччині вживають «чий», а у нас - чай. Але не тільки назва чаю була придумана в Китаї, - сам прекрасний напій народився саме в цій країні. Одні дослідники стверджують, що культурі чаю більше п'яти тисяч років, інші вважають що декілька менше.
Про цей популярний напій у старих китайських рукописах згадується ще за 2700 років до н.е. Більшість учених батьківщиною чаю вважають Китай, хоч є інші версії, що це передгірні області Гімалаїв, В'єтнам. Поява чаю овіяна легендами. Ось одна з них, — а, може, хто знає, — бувальщина. В провінції Юньнань Південно-Західного Китаю пастухи помітили після того, як вівці чи кози з'їдять листя якогось вічнозеленого деревця, стають спритними і бадьорими. Вирішили спробувати дію листя на собі. Висушили, заварили в кип'ятку, як поступали з іншими лікарськими травами, і стали пити ароматний напій. Так був відкритий чай. 
Наприклад, широко відома китайська легенда, згідно якої чай абсолютно випадково відкрив китайський імператор Шен Наїгом (2737-2697 рр. до н.е.). Людиною він був на ті часи дуже мудрою і вивчав він різні природні властивості, зокрема, різні рослини. При цьому, в цілях гігієни, імператор пив тільки кип'ячену воду. Будучи в подорожі, Шен Наїгом відпочивав під тінистим деревом і чекав, коли скипить вода. Вітер, що раптово подув, зірвав декілька лістків з дерева, і вони поволі опустилися в казан з киплячою водою. Листя, що опинилося чайними додали воді незвичайний смак, що дуже сподобалося Шен Наїгому. Згодом імператор зайнявся вивченням властивостей листя чаю поклавши тим самим початок чайній культурі. 
За переказами, в роки правління династії Тан (VII-IХ ст. н.е.) з східної столиці, Ло-яна, прибув 130-річний чернець. Імператор Сюань-цзун, побачивши бадьорість ченця, запитав: «Що за чудодійні ліки дозволяє вам так активно насолоджуватися життям?» Чернець, сміючись, відповідав: «Я з бідної сім'ї і зроду не пив ліків. Просто я дуже люблю чай». 
До речі, прийнято вважати, що першим європейцем, що дістався до Китаю, був венеціанський купець Марко Поло. Згідно історичним хронікам, відбулося це в 70-х роках XII сторіччя. Маоко Поло прожив в Китаї 17 років. Про те, чи приймав він участь в чайних церемоніях, існують суперечні свідоцтва. Судячи по опису мандрівником чаю як напою, призначеного для жінок і людей похилого віку, сам він його, швидше за все, не пробував. 
Спочатку чай продавався в аптеках, іноді навіть по рецепту, що повністю відповідало початковим описам його властивостей. Потім хтось спробував додати в нього цукор і імбир - і поступово у чаю починає з'являтися новий, «європейський» смак. 
Кава в ту епоху вже була відома як напій, здатний негативно впливати на здоров'я людини, що, до речі, додавало йому якусь пікантність. Чаю спочатку також приписували шкідливі властивості. Вже в ті дні людей дуже цікавив питання, що шкідливіше: чай або кава? Тут доречно пригадати одну цікаву історію тих років. Один з Людовіків вирішив нарешті з'ясувати: чай або кава шкідливіше для здоров'я? З цією метою двом засудженим до страти обіцяли помилування, якщо вони зобов'язуються подальшому життю пити щодня у великих кількостях: один - чай, інший - каву. 
Пройшов час, померли і король, і суддя, що виносив цей «експериментальний» вирок померли, а ув’язнені жили до самої старості, продовжуючи щодня пити кожен свій напій... 

Типи чаїв
В залежності від технології виробництва, чай поділяють на дві групи: байховий (розсипний) і пресований. 
Основних типів чаїв — чотири. 
Чорний чай вважається кращим, і в торгівлі він займає ведуче місце. Чорним його називають тому, що він має такий колір. Дає інтенсивний настій, має терпкуватий смак. 
Зелений чай. Називається через колір продукції і настою. Він має найбільш виражені лікувальні якості. П'ють його без цукру, тому що з цукром він недобрий. 
Жовтий чай. За біологічними якостями близький до зеленого. Вирізняється м'яким смаком і тонким, ні з чим незрівнянним ароматом. 
Червоний чай. При настоюванні дає яскраво-червоний колір. Має дуже приємний пряний аромат і вважається найароматнішим у світі. 

Цілющі властивості чаю
Чай добре розчиняє жири і тому покращує травлення, укріпляюче діє на серцево-судинну систему, надає сечогінний ефект. Завдяки цим і іншим властивостям, чай є чудовим оздоровчим напоєм. В давнину ж до нього відносилися як до чудодійного еліксиру. У Японії і по сьогоднішній день чай вважають «ліками мудрості», що зціляють хвороби і що продовжують життя. 

11 положень благотворної дії чаю: 
· Чай бадьорить, активізує роботу мозку, покращує пам'ять. 
· Чай знімає втома, стимулює обмін речовин, нормалізує діяльність серця, кровоносних судин, травної системи. 
· Чай ефективно запобігає карієсу 
· Чай багатий корисними мікроелементами. 
· Чай здатний пригнічувати зростання пухлин, знижуючи ризик переродження кліток в ракових. 
· Чай уповільнює процес старіння кліток і тому сприяє довголіттю. 
· Чай стимулює центральну нервову систему і збільшує рухливість суглобів. 
· Чай добре знижує вагу і покращує стан шкіри. 
· Чай підтримує кровотворну функцію організму. 
· Чай підтримує кислотно-лужний баланс крові. 
· Чай також володіє потогінною і сечогінною дією, стимулює роботу бруньок, укріплює серце і шлунок, допомагає виводити токсини. 
У китайській медичній онкології досліджували протиракові властивості 108 різних продуктів, і саме зелений чай показав якнайкращі результати, залишивши позаду червоний чай і древесні гриби. 

Чайне табу 
· Табу на чай при порожньому шлунку. Коли п'єш чай на порожній шлунок, холодна «природа» чаю, проникаючи усередину, може охолодити селезінку і шлунок. 
· Табу на обпалюючий чай. Дуже гарячий чай негативно впливає на гортань, стравохід і шлунок. 
· Табу на міцний чай . Високий вміст кофеїну і теїну в міцному чаї може стати причиною головного болю і безсоння 
· Табу на довге заварювання чаю 
· Табу на багатократне заварювання 
· Табу на чай перед їжею. Чай, випитий перед їжею, веде до розрідження слини. 
· Табу на чай відразу після їжі. Якщо хочете попити чай після їжі, почекайте 20-30 хвилин. 
· Табу на те, щоб сподіваємося запивати ліки. 
· Табу на вчорашній чай. Чай, що постояв доба, не тільки втрачає вітаміни, але і стає ідеальним живильним середовищем для бактерій . 

Як зберігати чай?
Отже, ви купили добрий чай. Але не поспішайте чаювати, Спершу визначте, де і як ви будете зберігати чай. Чому? Тому, що якість чаю, якого б сорту він не був, залежить від того, як ви його зберігаєте. Продукт ніжний, легко поглинає вологу і різні запахиКраще всього чай зберігається в скляній або фарфоровій посуді з щільною кришкою. Сама посудина повинна бути сухою, чистою і не мати запаху. Вона не повинна бути великою, краще частіше заповнювати її чаєм. Бо при частому відкриванні буде випаровуватись чудодійний аромат. Приміщення для зберігання чаю повинно бути сухим, не жарким, часто провітрюватись. Але, якщо воно буде сирим, холодним і з спертим повітрям, то навіть в якісній упаковці чай псуватиметься. Найкраще зберігати чай у спеціально відведеному для цього місці, а якщо на кухні, то ізольовано від продуктів. У добрих умовах, при правильному зберіганні, чай десять і більше років не тільки не губить своїх якостей, а стає навіть смачнішим, набуває більш стійкого і витонченого аромату й особливої міцності. 

Як заварювати чай? 
Для смачного напою потрібна якісна вода. Найбільш підходить м'яка, свіжа, без домішок. Кипіння води являє собою складний процес, що має три стадії, які чітко відрізняються одна від одної. Перша стадія — коли на дні чайника проскакують маленькі пухирці повітря. Друга стадія характеризується масовим підйомом пухирців, які викликають спочатку легке помутніння, а потім побіління. Вода починає кипіти білим ключем, це нагадує джерельце, яке рухається. Третя стадія — інтенсивне бурління води. 

Як пити чай? 
Чай п'ють по-різному. Внакладку, вприкуску, вприлизку, вприсипку. Кажуть, ще можна вприглядку, впридумку — але це, звичайно, жарт. Справжні цінителі чаю п'ють його в чистому вигляді, не додаючи навіть цукор. 


Слов'янські традиції 
У Росії як і в Україні, багатовікова традиція вживання чаю, а також національні особливості характеру сприяли формуванню абсолютно оригінального чайного етикету, відмінного як від східних церемоній, так і від європейських традицій. Спочатку чай пили удома, але в XIX в. з'явилися істинно російські заклади, що не мали аналогів за кордоном, - чайні. У кожній чайній було по три приміщення. У одному знаходилася кухня, інше було своєрідною нотаріальною конторою, де писарі складали різні скарги і прохання. І лише третє приміщення призначалося власне для чаювання. На загальні столи (а в чайних були тільки такі) подавалися великі самовари з кип'ятком і чайники із заваркою. Іноді для розваги відвідувачів у господарів були більярд і грамофон. Під тихий шум скипаючого самовара йшла некваплива серцева бесіда. Чай пили з молоком, з лимоном, з варенням, а головне - із задоволенням. З особливим розмахом чаювання здійснювалося в купецьких будинках: годинами сиділи купці за чайними столами і випивали іноді по двадцять чашок. Якщо, випивши чашок десять, відставляли чашку убік, це не означало, що чаювання закінчене. А ось коли чашку (або стакан) перевертали вверх дном і клали на нього залишки цукру, ставало зрозуміло, що з чаєм покінчено. До кінця XIX в. чай почали пити з високих стаканів з срібними підстаканниками, таким чином, насолоджуючись не тільки смаком і ароматом, але і кольором напою. 
Здавна чашка чаю була прикрасою будь-якої бесіди та зустрічі. Недаремно говорили: "Самовар кипить, йти не велить". Пили не поспішаючи, з почуттям. Таке чаювання корисне, воно покращує настрій, робить людину добрішою. Чай є символом гостинності. Воістину: культура чаювання — це культура людських взаємовідносин. Але на чайному столі не місце спиртним напоям. Чай і алкоголь — антагоністи. Курити під час чаювання також не слід. В суміші з тютюновим димом губиться аромат, смак, а, головне, — вбиваються всі його корисні якості. 

Комментариев нет:

Отправить комментарий