среда, 18 сентября 2013 г.

Інтернет-дайджест "Дух життя: Паралімпійські ігри"

Від упорядника

Паралімпіада... В останні роки це слово на слуху у всього світу!.. Латинське значення префіксу "para" (приєднаний) підкреслює те, що паралімпіади – всесвітні ігри спортсменів-інвалідів – проводяться услід за великими олімпійськими перегонами. Цікаво, що вони вже багато років поспіль відбуваються якраз у тих країнах та на тих же спортивних аренах. Їх відкривають і завершують такі ж променисті церемонії, настільки ж яскраво запалюється спортивний вогонь, котрий осяює надією і вірою прагнення перемог мужніх спортсменів-паралімпійців...


Паралімпійські ігри - міжнародні спортивні змагання для інвалідів (крім інвалідів по слуху). Традиційно проводяться після головних Олімпійських ігор, а починаючи з 1988 - на тих же спортивних об'єктах; в 2001 ця практика закріплена угодою між МОК і Міжнародним паралімпійським комітетом (МПК). Літні паралімпійські ігри проводяться з 1960, а зимові паралімпійські ігри - з 1976. 
Виникнення видів спорту, в яких можуть брати участь інваліди, пов'язують з ім'ям англійського нейрохірурга Людвіга Гутмана, який, долаючи вікові стереотипи стосовно людей з фізичними вадами, ввів спорт в процес реабілітації хворих з пошкодженнями спинного мозку. Він практично довів, що спорт для людей з фізичними недоліками створює умови успішної життєдіяльності, відновлює психічну рівновагу, дозволяє повернутися до повноцінного життя незалежно від фізичних недоліків, зміцнює фізичну силу, необхідну для того, щоб управлятися з інвалідним візком.

Назва
Назва первісно була пов'язана з терміном paraplegia - параліч нижніх кінцівок, оскільки ці змагання проводилися серед людей із захворюваннями хребта, проте з початком участі в іграх спортсменів і з іншими захворюваннями було переосмислене як "поруч, поза ( греч. παρά ) Олімпіади "; мається на увазі паралелізм і рівноправність паралімпійських змагань з олімпійськими.
Спочатку термін "Паралімпійські ігри" застосовувався неофіційно. Ігри 1960 року офіційно називалися "Дев'яті Міжнародні Сток-Мандевільські ігри" і лише в 1984 році їм був привласнений статус перших Паралімпійських ігор. Першими іграми, до яких офіційно застосовувався термін "Paralympics", були ігри 1964 року. Тим не менш, у ряді ігор аж до Ігор 1980 року, використовувався термін "Олімпійські ігри для інвалідів", в 1984 р. - "Міжнародні ігри інвалідів". Остаточно термін "паралімпійський" був офіційно закріплений, починаючи з Ігор 1988 року.

Емблема Паралімпіських ігор 

Історія

У 1948 році лікар Сток - Мандевільского реабілітаційного госпіталю Людвіг Гутман зібрав британських ветеранів, що повернулися після Другої Світової Війни з ураженням спинного мозку, для участі в спортивних змаганнях. Званий "батьком спорту для людей з обмеженими фізичними можливостями", Гутман був рішучим прихильником використання спорту для поліпшення якості життя інвалідів з ураженням спинного мозку. Перші Ігри, що стали прототипом Паралімпійських ігор, мали назву Сток - Мандевільскі ігри візочників - і за часом проведення збігалися з Олімпійськими іграми в Лондоні. Гутман мав далекосяжну мету - створення Олімпійських ігор для спортсменів з обмеженими фізичними можливостями. Британські Сток-Мандевільскі ігри проводилися щорічно, а в 1952, з приїздом голландської команди спортсменів-колясочників для участі в змаганнях, Ігри отримали статус міжнародних та налічували 130 учасників. IX Сток - Мандевільскі ігри, які були відкриті не тільки для ветеранів війни, відбулися в 1960 в Римі. Вони вважаються першими офіційними Паралімпійськими іграми. У Римі змагалися 400 спортсменів на візках із 23 країн. З цього часу почався бурхливий розвиток паралімпійського руху в світі.
В 1976 в Ерншельдсвіке (Швеція) відбулися перші Зимові паралімпійські ігри, в яких вперше взяли участь не тільки візочники, але й спортсмени з іншими категоріями інвалідності. У тому ж 1976 Літні паралімпійські ігри в Торонто увійшли в історію, зібравши 1600 учасників з 40 країн, у числі яких були сліпі і погано бачащі, параплегіки, а також спортсмени з ампутованими кінцівками, зі спинномозковими травмами та іншими видами фізичних порушень. 
Змагання, метою яких спочатку було лікування та реабілітація інвалідів, стали спортивною подією вищого рівня, в зв'язку з чим виникла необхідність створення керуючого органу. В 1982 було створено Координаційну раду міжнародних спортивних організацій для інвалідів - ICC. Сім років опісля був створений Міжнародний параолімпійський комітет - International Paralympic Committee (IPC) і координаційний рада передала йому свої повноваження. 
Іншою поворотною подією в паралімпійському русі стали літні Паралімпійські ігри - 1988, для проведення яких використовувалися ті ж об'єкти, на яких проходили олімпійські змагання. Зимові Паралімпійські ігри 1992 проходили в тому ж місті, і на тих же аренах, що і Олімпійські змагання. В 2001 Міжнародний олімпійський комітет і Міжнародний паралімпійський комітет підписали угоду, за якою Паралімпійські ігри повинні проходити в той же рік, в тій же країні і використовувати ті ж об'єкти, що й Олімпійські ігри. Ця угода офіційно застосовується, починаючи з літніх ігор 2012.

Паралімпійські види спорту

Літні види спорту
Академічне веслування; 
Баскетбол на колясках; 
Бочча; 
Велосипедний спорт; 
Виїждження; 
Голбол; 
Веслування на байдарках (включений в програму Ігор з 2016 року); 
Дзюдо; 
Легка атлетика; 
Настільний теніс; 
Паратріатлон; 
Вітрильний спорт; 
Плавання; 
Кульова стрільба; 
Регбі на візках; 
Сидячий волейбол; 
Стрільба з лука; 
Теніс на візках; 
Важка атлетика ( пауерліфтинг); 
Фехтування на візках; 
Футбол 5х5; 
Футбол 7х7. 
Зимові види спорту
Гірські лижі; 
Керлінг на візках; 
Лижні гонки; 
Біатлон; 
Следж хокей.


Використані джерела:
1. А. Волошин “Час олімпійських стартів”. – К.: “Веселка”. – 1990.
2. uk.wikipedia.org/wiki/Параолімпійські_ігри
3. www.bbc.co.uk

Комментариев нет:

Отправить комментарий