вторник, 23 августа 2016 г.

Мини-анкетирование "Велич особистості - Дмитро Яворницький"



Від упорядника
Щоб виявити рівень обізнаності наших користувачів про життя і діяльність видатного українського історика Д.Яворницького на дорослому абонементі було проведено міні-анкетування “Велич особистості – Дмитро Яворницький”.
Результати міні-анкетування будуть цікавими бібліотекарям, вчителям, а також всім небайдужим до постаті вченого.

Академік Дмитро Іванович Яворницький (1855﷓1940) є видатним дослідником історії запорізького козацтва і культурно-громадським діячем України кінця ХІХ початку ХХ ст.  Це був учений-діяч з дуже широким колом інтересів: історик, археолог, письменник. На превеликий жаль, особа Яворницького та його діяльність тривалий час незаслужено замовчувалися.
Центральна міська бібліотека ім. Г. П. Світличної запропонувала своїм користувачам прийняти участь в анкетуванні з метою вивчення рівня обізнаності про великого дослідника Д. Яворницького і відповісти на ряд питань:
1. В якому закладі здобув освіту Д.Яворницький?
2. Чому Д.Яворницького називали «катеринославським старожилом»?
3. Яка найвідоміша праця Д.Яворницького?
4. На картині якого художника зображено Дмитра Яворницького?
Вік                                 Рід занять

Всього в опитуванні взяло участь 15 респондентів (10 пенсіонерів – 66%, 5 службовців – 34%) віком від 35 до 65 років. З них  до 60 років  – 11 респондентів (73%), від 60 років – 4 респонденти (27%).
На перше питання: «В якому закладі здобув освіту Д. Яворницький?» 12 респондентів (80%) вірно відповіли, що він закінчив Харківський університет.
На  друге  питання: «Чому Д.Яворницького називали «катеринославським старожилом?»  10 респондентів (66%) обрали вірну відповідь. Понад 30 років видатний письменник очолював історичний музей  в м. Катеринослав.
«Яка найвідоміша праця Д.Яворницького?» –таким було третє запитання. 13 респондентів (87%) правильно відповіли, що майже все життя Яворницький працював над «Історією запорізьких козаків».
І на останнє питання: «На картині якого художника зображено Дмитра Яворницького?» 9 респондентів  (60%) дали відповідь, що на картині Іллі Рєпіна «Козаки пишуть листа турецькому султану» Яворницький зображений писарем, у центрі.
Таким чином, анкетування довело, що 12 респондентів (80%) добре знайома з ключовими моментами життя та діяльності Дмитра Яворницького.
Для збільшення уваги до вивчення життєвого шляху та історичної спадщини вченого та популяризації його досліджень необхідно організувати та провести:
книжкову виставку «Співець запорізького козацтва»
перегляд  літератури «Д.Яворницький – історик, археолог, письменник»
бесіду «Невідомий Яворницький».
В уявленні сучасників Д. Яворницький постає захопленим, натхненним дослідником і популяризатором української історії, неперевершеним знавцем козаччини і шукачем пам’яток старовини, подвижником в науці, ученим з широким дослідницьким діапазоном, істориком-митцем, високим патріотом України, активним діячем національного руху, щирим українцем.

Комментариев нет:

Отправить комментарий