среда, 14 мая 2014 г.

Интернет-дайджест "Шана нашему Кобзареві"



Від упорядника:
Точної інформації про кількість пам'ятників Тарасові Шевченку, на жаль, не існує: цифри називають різні - від 1300 до 2 тисяч. Близько 1300 з них установлено в Україні, 130 - за рубежем - у 38-ми країнах.
Пам'ятники Кобзареві є всюди, де є українська діаспора: у Росії - 10 (і 20 меморіальних дощок), у Казахстані - 16, у США й Канаді - по 9, у Білорусі - 6, у Польщі - 5, у Молдові - 4, у Бразилії - 3, в Аргентині - 3, у Франції - 3. До 200-річчя від дня народження Кобзаря пам'ятник установлюють у ПАР (Африка), після чого монументи Шевченкові будуть наявні на всіх континентах.
За масштабністю монументального увіковічнення Шевченко входить у чільну десятку серед таких постатей, як Олександр Пушкін, Папа Римський Іван Павло другий, Христофор Колумб, Жанна д'Арк і Симон Болівар.
Харківський пам'ятник Кобзарю вважається одним із найкращих у світі 
Величний пам’ятник, що вважається одним із найкращих у світі, розташований у саду Т.Г. Шевченка на вулиці Сумській. Він являє багатопланову композицію, домінантою якої є статуя Т.Г. Шевченка заввишки 5,5 м на 11-метровому постаменті, яку за спіраллю оточують 16 динамічних скульптур, що зображують персонажів творів Кобзаря і уособлені образи трудового народу.
Вважається, що перший в Україні пам'ятник Кобзарю — мармуровий бюст — був встановлений (нелегально) саме в Харкові. Ініціаторами створення першого пам'ятника Шевченкові в місті (і Україні) виступила родина Алчевських, а автором — відомий російський скульптор В.О. Беклемішев.

Перший пам'ятник Шевченку в Санкт-Петербурзі 
Перший пам'ятник Шевченку в Росії. Автор - Ян Тільберг (латиський скульптор). Пам'ятник встановлений 1 грудня 1918 року, простояв лише вісім років. На п'єдесталі слова:
Великому украинскому
поэту-крестьянину
Тарасу Григорьевичу Шевченко
(1814 – 1861 гг.)
Великий русский народ
Фото зроблено відомим фотографом Віктором Булла.
Другий пам'ятник поету було встановлено 22 грудня 2000 року на розі пр. Левашовського та вул. Ординарної, біля станції метро «Петроградська». Цю триметрову скульптуру у 1993 подарував Санкт-Петербургу канадський скульптор Лео Мол (Леонід Молодожанин). 1995 року (за часів мера Собчака) її вирішено встановити, але через брак коштів не вдалося. Через деякий час, вже за розпорядженням губертнатора Яковлева, встановлення пам'ятника віднесли на 1999 рік. Проте відкриття відбулося під час зустрічі лідерів України та Росії у 2000 році. 

Пам'ятник у Вашингтоні 

Пам'ятник Тарасу Григоровичу Шевченку у Вашингтоні створив скульптор із українським корінням Леонід Молодожанин. Цей пам'ятник був одним із перших його творінь, а фінансувала його створення «Просвіта». На церемонії відкриття був присутній екс-президент Ейзенгауер. Відкриття відбулося 27 червня 1964 року в присутності понад ста тисяч людей, відтоді 27 червня вважається українським днем в США. Розташований пам'ятник між вулицями 22-ою та 23-ою і «Р» (Пі), в північно-західній частині столиці, де міститься чимало посольств.  

Пам'ятник Тарасу Шевченку в Москві 
Пам'ятник Тарасу Шевченку в Москві — роботи українських скульпторів М.Грицюка, Ю.Синькевича, А.Фуженка та архітекторів А.Сницарєва і Ю.Чеканюка був урочисто відкритий у Москві 10 червня 1964 року з ініціативи Микити Хрущова. 

У Вінніпезі є два пам'ятники Тарасу Шевченку. 
Це монумент біля провінційного парламенту, відкритий у 1961 році, та скульптура у парку скульптур Лео Мола. Автором обох є канадський скульптор українського походження Лео Мол (Леонід Молодожанин). 

Пам'ятник на проспекті Достик (Казахстан) 
Пам'ятник поету Тарасу Шевченку, що перебував на території Казахстану на засланні (1847 —1857 рр.), було встановлено на розі проспекту Достик і вулиці Шевченка в 2000 році на честь дев'ятої річниці незалежності України. Автором монументу є український скульптор Віталій Рожик з Житомирщини. 

Пам'ятник Тарасу Шевченку в районі Палермо, Буенос-Айрес. 
Пам'ятник Тарасу Шевченко в Буенос-Айресі було відкрито в 1971 році на замовлення Української Громади Аргентини на знак подяки за наданий притулок українським мігрантам.  

Пам’ятник Т.Г.Шевченку в Парагваї. 
Погруддя Тарасові Шевченку було відкрито під час проведення Тижня українського мистецтва та культури в Енкарнасіоні 15 листопада 1976. Президент Альфредо Стресснер відкривав погруддя на площі Плаза де Армас у присутності гостей не лише з Парагваю, а також з українських товариств Аргентини, Бразилії, Сполучених Штатів та Канади. Важливу роль у проведенні Тижня та відкритті погруддя відіграла організація «Просвіта».
Українською на п'єдесталі написано: Найбільший поет та національний пророк України.

Пам'ятник Т.Г. Шевченкові в Бересті (Бресті).
Пам'ятник Тарасу Шевченкові в білоруському Бересті (розташований на початку бульвару Т.Г. Шевченка) встановлено 2002 року. Автори — скульптор В. Головко (Україна) та архітектор Р. Шилай (Білорусь). Пам'ятник є дарунком Берестю від Черкаської області України.  

Пам’ятник Т.Г.Шевченкові в Києві 
Пам’ятник Т.Г.Шевченкові в Києві споруджено за постановою Ради Народних Комісарів УРСР та ЦК КП(б)У від 10 квітня 1935р. Автори: скульптор М.Манізер та архітектор Є.Левінсон. Пам’ятник встановлено в Шевченківському парку напроти Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка на земляному пагорбку пірамідальної форми.  

Використані інтернет-джерела:
1. http://zahody-hano.ucoz.ua
2. http://banderivets.org.ua
3. www.museumshevchenko.org.ua
4. uk.wikipedia.org

Випуск підготувала: бібліотекар Інтернет-центру Ганна Юдіна

Комментариев нет:

Отправить комментарий