понедельник, 14 апреля 2014 г.

Анализ опроса "Чи знаєте Ви павлоградську поетесу Г. П. Світличну?"

Від упорядника
20 квітня 2014 року відомій українській поетесі Ганні Павлівні Світличній виповнилось би 75 років. Її називали “павлоградською Лесею Українкою”. Ганна Світлична – особистість в українській літературі феноменальна. Життя її гідне подиву і захоплення навіть без принадних лаврів поета. Це опитування проводилось з метою дізнатись, наскільки відома творчість Г. П. Світличної серед павлоградців.
Результати опитування будуть цікаві як бібіотечним фахівцям, викладачам, краєзнавцям так і пересічним мешканцям міста.


Г. П. Світлична – ровесниця В. Стуса і В. Симоненка, землячка М. Вороного та В. Підмогильного. Які відомі імена і які трагічні долі. Хто вона така – Ганна Світлична – ровесниця шістдесятників?

“Чи знаєте Ви павлоградську поетесу Г. П. Світличну?” 
1. З якого віку почала писати вірші Г. П. Світлична? 
а) 19 
б) 27 
в) 35 

2. Хто був для Г. П. Світличної Богом поезії? 
а) М. Рильський 
б) М. Шуть 
в) І. Франко 

3. За яку збірку поезій Г. П. Світлична отримала премію ім. М. Островського? 
а) “Літозбір” 
б) “Свято калини” 
в) “Іней” 

4. Яка збірка Г. П. Світличної автобіографічна? 
а) “Незакінчена повість” 
б) “І буде лет” 
в) “За хвилину до вересня” 

У опитуванні взяли участь 100 користувачів центральної бібліотеки міста різних вікових категорій від 14 до 70 років. 
74 респондента (74 %) знають, що перші літературні спроби з’являються у Г. П. Світличної в 1958 р. Їй було 19 років. 20 опитаних (20 %) вважають, що писати вона почала з 27 років і 6 (6 %) – з 35 років. 
Ганна Павлівна Світлична створила цілу низку справжніх перлин психологічної лірики, які поетикою, лаконізмом, культурою почуття змушують згадати зразки класичної поезії. 
Більша частина респондентів, а це 62 (62 %) опитаних, відповіли, що саме М. Рильського вона називала своїм улюбленим поетом, учителем, “Богом поезії”. 19 (19 %) респондентів відмітили М. Шутя і також 19 (19 %) – І. Франка. 
Більшість опитаних 78 чол. (78 %) знають, що саме за збірку “Літозбір” у 1978 р. Г. П. Світлична була удостоєна республіканської комсомольської премії ім. М. Островського. Критика назвала цю збірку одним з найбільших одкровень поетичного року. 14 чол. (14 %) вважають, що за збірку “Свято калини”, 8 (8 %) – “Іній”. 
81 (81 %) респондентів відмітили, що автобіографічною з переліку творів є “Незакінчена повість”, яка допомагає читачеві наблизитись до розуміння життя. Вони відмітили добрий гумор і легку іронію цієї повісті. 8 (8 %) вважають автобіографіною збірку “І буде лет”, 11 (11 %) – “За хвилину до вересня”. 
Отже, результати опитування показали, що павлоградці добре знайомі з творчістю Г. П. Світличної. Її творчість цікава й повчальна як історія серця, яке вміє страждати. 
11 листопала 1995 р. згасло яскраве полум’я її душі... Та залишились вірші... 
Ідуть роки, але не забуття 
Тобі було даровано від Бога, 
Твій світлий шлях іде не в небуття, 
Йому у вічність вмощена дорога!

Комментариев нет:

Отправить комментарий