четверг, 25 декабря 2014 г.

Отчет о работе литературной студии "Культурне єднання" в 2014 г.


Музично-поетичний салон до Всесвітнього дня поезії “Песни любви”
Сила поезії безмежна. Вона розкриває нам безмежні обрії, допомагає зрозуміти історію народу, розкриває таємниці природи, життя, особисті радощі й негаразди. З нагоди Всесвітнього дня поезії 12 березня 2014 р., центральна міська бібліотека разом з бібліотекою місцевого технікуму, провела музично-поетичний салон “Песни любви”. Гостями салону стали любителі і шанувальники красного слова. Люди, які цінують і розуміють силу поезії, так звані “поетичні метри” літературно-музичної студії “Культурне єднання” – Олександр Кучеровський, Олександр Вітковський, Ольга Рильська, Надія Цимбал, Дмитро Тимонов, Олександра Гончаренко, Галина Гончар, Надія Андрєєва, Юрій Давиденко. Студійці – поети, різні за віком та поглядами на поезію і музику. Проте, всіх їх об’єднує пристрасть до творчості.
Це чарівне дійство захопило і полонило всіх присутніх своєю чуттєвістю та романтичним настроєм. За тематикою твори були різноманітними – від одвічної теми кохання до банальної повсякденності. Окрім віршів зі сцени лунали пісні та байки. Родзинкою дійства став виступ відомого поета і барда Павлограда – Сергія Урсуляка. У його виконанні прозвучали пісні “Кохана” і “Ніжність”. Кожен автор намагався привнести щось своє там, де здавалося б, вже все сказано. 
Було несподівано і приємно! Єднання душ з Поезією та Музикою відбулося...

Пісенно-поетичний альбом до Дня Перемоги
“Знов білим цвітом вкрилися сади і знов приходить свято Перемоги”
У поезії відображені і трагічні і щасливі сторінки героїчних років. В них для прийдешніх поколінь збережені легендарна хоробрість і душевна мужність, оптимізм і велика людяність наших солдатів в роки Великої Вітчизняної війни. Пісенно-поетичний альбом “Знов білим цвітом вкрилися сади і знов приходить свято Перемоги”, що пройшов 6 травня 2014 р. і складався з віршів та пісень далеких, грізних років, прозвучали 6 травня в стінах ЦМБ. Вірші зігрівали і підтримували не тільки солдат, а і матерів, дружин, дітей, допомагаючи, дуже допомагаючи чекати, всі чотири роки. У виконанні учасників студії прозвучали вірші: “Місто Герой”, “Жди меня”, “Безсердечність”, “Балада про товариша”, вірші Ганни Світличної: “І прийшла Перемога”, “Пам’ятники”, “Осколки”. А у виконанні хору ветеранів “Червона гвоздика” під керівництвом Юрія Давиденка, також учасника студії “Культурне єднання”, прозвучали прекрасні, незабутні пісні: “Війна”, “Тумани”, “Смуглянка”, “Катюша”, які вели в бій, зігрівали в окопах, навіювали на привалах спогади про дім, про коханих.
Пісенно-поетичний альбом – лише маленька часточка данини пошани пам’яті загиблим. А пісня “Катюша”, спільно виконана присутніми, об’єднала всіх – і гостей, і учасників свята. 

Участь студії у літературній локації до дня міста
Моє рідне місто, кохана земля,
Хай линуть слова ці в далекі міста
Пронизує серце і душу мою,
Мій, Павлоград, тобою живу.
Шумлять і пролітають над містом роки і століття, а Павлоград живе, Павлоград розвивається. В цьому році 20 вересня місто святкувало свій 230-й рік народження.
Окрему сторінку у святкування Дня міста і його поетичну скарбницю внесла літературно-музична студія “Культурне єднання”, яку згуртував мистецько-краєзнавчий відділ центральної бібліотеки. Учасники студії прийняли участь у літературній локації. Поетичні рядки, в яких оспівується краса рідного міста, його чудові люди прозвучали у виконанні Надії Цимбал, Людмили Рильської, Леоніда Настаченка, Галини Гончар, Анатолія Єфремова.
На святі панувала душевна атмосфера. Хвилини, проведені у спілкуванні з поетичною творчістю наших земляків, були приємними для всіх.

Урок мужності “Тих днів не змеркне слава”
29 жовтня 2014 року в Павлоградській міській бібліотеці пройшов урок мужності, присвячений 70-тій річниці визволення України від німецько-фашистських загарбників. На захід були запрошені студенти Павлоградського технікуму та учасники літературно-музичної студії “Культурне єднання”. Запрошеним було запропоновано переглянути фільм “Берег лівий – берег правий” із серіалу “Серце України”, який розширив знання глядачів про історію рідного краю та дав привід замислитись. Присутні хвилиною мовчання віддали шану загиблим та передали один одному свічу пам’яті.
Активні учасники літературно-музичної студії “Культурне єднання” – Рильська Ольга Петрівна та Тимонов Дмитро Сергійович привітали гостей зі святом та продекламували свої вірші, присвячені 70-й річниці визволення.
Прекрасним доповненням до уроку мужності стала книжкова виставка “Тих днів не змеркне слава”, на якій було представлено світлини воєнних років, листи наших захисників та цікаві книжки про рідний край у роки війни.

Комментариев нет:

Отправить комментарий